Ik ken de diepe dalen, hoge dierenartsrekeningen, het gevoel niks waard te zijn als ruiter, de onzekerheid. Maar ik ken ook de andere kant; de vallende kwartjes het anky-gevoel, the sky is the limit. Daar tussenin zit mijn vastberadenheid om nooit op te geven en te blijven leren van iedere dip.

Mijn naam is Irene Snaterse (1971) . Ik ben gepassioneerd ruiter, instructeur en coach. Elke dag help ik ruiters om zichzelf en hun paard te verbeteren. Mijn doel is vooral om hen bewust en kundig te maken en hen te laten voelen wat hun paard nodig heeft.

Ik leer van heel veel verschillende paarden en mijn motto is ‘door een probleem ga je pas echt leren paardrijden’. Mits je leert kijken en voelen. Mijn eigen verhaal is niet anders. Het echte werk begon pas toen het slecht ging met met mijn paard; na twee jaar dokteren vanwege een vage kreupelheid die steeds weer terugkwam, ben ik bij Bastiaan de Recht terecht gekomen. In het revalidatietraject leerde mijn paard om zijn lichaam anders te gaan gebruiken. De zwakste schakel is altijd de eigenaar  zelf; hoe zorg je ervoor dat het paard thuis ook goed blijft lopen.

Tijdens mijn opleiding (NCSAH) ging ik inzien hoe belastend het rijden voor paarden is en hoeveel hierin mis gaat. Ik heb geleerd hoe problemen vaak voorkomen of opgelost kunnen worden door juiste training en begeleiding. Ik ben inmiddels als School Instructor afgestudeerd aan de NCSAH. Ik heb hier gedurende vijf jaar meegelopen in diverse trainings-  en opleidingstrajecten. Ik geef les tot en met Z2 niveau en begeleid ook paarden in hun revalidatie; paarden die hun lijf anders moeten gaan gebruiken.

Ik kijk naar het paard en zie wat hij mist. Een paard dat lang krampachtig is gereden, kan dat op allerlei manieren laten zien; in zijn manier van bewegen, zijn bespiering, zijn gedrag… Dat voelen en weer vlot trekken is waar mijn grootste passie ligt.

Het is mijn missie geworden ruiters bewust te maken en zelf de oplossing te laten zijn. “In plaats van iedereen erbij halen, ligt de oplossing in het opleiden van jezelf” zeg ik altijd.

Ik zie altijd mogelijkheden om dingen in de basis te verbeteren. Steeds werk ik aan meer kwaliteit in de basis en de beweging van het paard. Hier ligt mijn passie en ik wil hier elke dag meer in leren.

 Lessen bij Irene

Luister naar je paard. Kijk iedere dag wat er mogelijk is en druk niet door. Pas je training aan waar nodig….

Ontvang mijn gratis e-book!

In zeven stappen van frustratie naar voldoening.