Anne “Ik ben heel anders gaan kijken”

Bandit, mijn 14 jarige KWPN-er, is al vanaf veulen bij mij. Al langere tijd merkte ik dat hij moeilijker bewoog. Mogelijk speelde zijn artrose een rol, dus ben ik op zoek gegaan naar iemand die ons hierin kon begeleiden. Uiteindelijk kwam ik bij Irene uit. Tot op de dag van vandaag heb ik hier geen spijt van!

Wat ik heel sterk vind aan Irene haar werkwijze is dat zij echt kijkt naar het paard in zijn geheel en dus naar wat hij fysiek en mentaal nodig heeft om uiteindelijk beter te worden. Welzijn is voor haar net zo belangrijk en dat zie je terug in haar lessen en trainingen. Ze vormt zich een heel goed beeld van waar de knelpunten zitten. Bandit loopt onder het zadel beter dan ooit! Zijn galop is nu zijn beste gang, terwijl hij voorheen vaak bokte en weg spurtte.

IN HET BEGIN DACHT IK EVEN “HET LIJKT WEL OF IK WEER HELEMAAL OPNIEUW MOET BEGINNEN”. Ik was best een beetje teleurgesteld. Maar wat ben ik blij dat ik heb doorgezet. Ik overzag op dat moment niet helemaal waarom dingen zoveel tijd nodig hebben.

Irene denkt mee en komt met alternatieven. Iedere ruiter en ieder paard is anders qua behoeftes en niveau. Ik merkte dat Irene de perfecte balans in training vindt. Niet teveel van iets en ook niet te weinig; niet de oefening om de oefening, maar de oefening om het paard beter te maken. Irene kan goed luisteren, zich inleven en legt de lesstof duidelijk uit. Ze begrijpt wat er speelt en is creatief met oplossingen.

Ze heeft Bandit ook een aantal maanden getraind tijdens mijn zwangerschap. Ze hield mij na iedere training op de hoogte van hoe het ging. Ik vind haar als ruiter erg kundig en vriendelijk. Ze voelt en ziet hoe een paard beweegt en heeft veel kennis van lichaamstaal bij paarden.

Als ik terugkijk naar het afgelopen jaar dan ben ik enorm gegroeid, anders gaan kijken naar mijn training en iedere stap in de goede richting meer gaan waarderen. Bandit en ik blijven ons ontwikkelen en dat houdt het trainen leuk en interessant.

Zowel als instructrice en trainer kan ik haar zeker aanraden.

Anne – februari 2021

Alento

Mijn paard Alento – een grote Lusitano ruin – heeft het afgelopen jaar een paar nare blessures opgelopen (een peesschede ontsteking, griffelbeenfractuur en een bult op het sesambeen). Na deze blessures lukte het niet om Alento weer aan het lopen te krijgen. Hij was telkens kreupel. De dierenarts kon niets meer doen. Op advies van de ostheopaat ben ik op zoek gegaan naar een revalidatietrainer en zo kwam ik bij Irene terecht.

We zijn begonnen met werk aan de hand en sindsdien loopt Alento niet meer kreupel. Hij is blijer en soepeler.Tijdens het rijden merk ik dat Alento goed loopt; op eigen benen en recht. Hij draaft nu nageeflijk weg en dat heeft hij al heel lang niet meer gedaan. Ik schrok gewoon van hoe makkelijk het voelde. Ik merk dat ik geniet van de lessen en van mijn paard en dat ik er ontzettend gelukkig van word. Ik kan iedereen aanraden om les te nemen bij Irene.

Hennie Groeneveld – maart 2020

Dakar

Om mijn rijden te verbeteren wilde ik graag zitlessen. Jaren geleden heb ik een workshop gedaan bij Bastiaan de Recht omdat ik geïnteresseerd was in de klassieke rijkunst. Via hem kwam ik bij Irene terecht.

Irene zag en voelde al heel snel dat Dakar – mijn lusitano – niet goed door zijn lijf kon bewegen. Hij zette zich erg vast en was vaak narrig. Datgene wat wij van hem vroegen kon hij blijkbaar niet. Irene adviseerde mij om er verder naar te laten kijken.

Dakar bleek een aangeboren afwijking aan zijn heiligbeen, artrose in beide SI gewrichten en een degeneratie van zijn tussenwervelschijf tussen de zesde rugwervel en zijn heiligbeen te hebben. Hij is ingespoten en nog weer nabehandeld door een chiropractor. Daarna kon zijn revalidatie beginnen.

Irene heeft dit hele proces begeleid. Op dit moment is zij daar nog steeds mee bezig. Aangezien ik nog niet goed genoeg rijd om hem te helpen zijn lijf weer op de juiste manier te gebruiken, traint Irene hem drie keer in de week. En zij neemt mij hierin mee, want inmiddels rijd ik Dakar zelf ook weer vaker onder haar begeleiding.

Dakar is ontzettend vooruit gegaan, veel meer dan ik ooit had durven hopen. Irene heeft hem met alle rust, geduld en deskundigheid getraind. Zij voelt precies wat hij die dag nodig heeft en past de training daarop aan. Dakar is mentaal en fysiek meer in balans, mooi bespierd en weer een blij paard geworden. Hij heeft echt weer plezier in het werk. Ik ben er ontzettend blij mee.

Ik kan iedereen aanraden die een revalidatietraject in gaat om de hulp van Irene in te schakelen. Zij is kundig en heeft echt hart voor de paarden. En daarbij is ze ook een steun voor de eigenaar.

Maaike Hijwegen, september 2018

Ontvang mijn gratis e-book!

In zeven stappen van frustratie naar voldoening.