Kies de holistische aanpak

Ontdek waarom rijkunst niet zonder paardenpsychologie kan en andersom.

cropped-dressuur-art-of-riding-.jpg

Je kent deze uitspraak vast “Doe je wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd kreeg”.  Heel veel paarden hebben blokkades. Soms zie je ze duidelijk, maar soms ben je er zo aan gewend geraakt, dat je het niet meer door hebt. ‘Blokkade’ is een heel ruim begrip en je kunt bijvoorbeeld denken aan ‘het hoofd niet kunnen laten vallen’, in zichzelf gekeerd, niet voorwaarts, te hard lopen waardoor hij zijn lichaam niet voelt,  niet gemotiveerd, pijnlijk of beperkt. Ga je niet goed om met een blokkade, dan heb je kans op blokkade op blokkade.

Je paard zonder blokkades laten bewegen met jou erop, zou het hoogste doel moeten zijn voor iedere ruiter. En ik kan je verzekeren, dat het gevoel weergaloos is.

De eerste check in de training is of het paard vrij kan en wil bewegen.  Het type paard (zijn Horsenality) is hierbij heel belangrijk, naast zijn fysieke gesteldheid. Die twee gaan uiteindelijk hand in hand.

Ik pas ook bodywork toe en gebruik daarbij Masterson technieken. Het is een mooie aanvulling op je training, omdat je daarmee heel eenvoudig opgeslagen spanning of pijn kunt releasen bij het paard. Het maakt zelfs de connectie met je paard sterker.

Ik voel voor elk paard veel liefde. En daar werk ik graag mee. Niet ieder paard leert hetzelfde, niet alle paarden hebben eenzelfde geschiedenis, karakter, bouw, you name it. Bij ieder paard zoeken we naar de factoren die voor hem belangrijk zijn en de dingen waar hij gevoelig voor is. Waar wordt hij blij van, waar wordt hij beter van? Of andersom; waar wordt hij nerveus van, wat werkt voor hem averechts?

Voor mij is dat een voorwaarde.

Longeren is een mooie trainingsmethode, mits we het op de juiste manier doen. Ik longeer een paard soms met bijzetteugels en kaptoom met bit. Bijzetteugels zorgen ervoor dat het paard over de rug loopt en zorgen voor de ultieme, stille aanleuning. De draagkracht van het paard wordt op deze manier ontwikkeld.

Paarden die nog niet in balans lopen omdat ze bijvoorbeeld nog jong zijn, longeer ik alleen aan de kaptoom. Je merkt dan dat het lichaam mooi in buiging kan komen. De achterbenen blijven vaak wat meer achter het lichaam aan lopen; stuwend in plaats van dragend. Terwijl, zodra het paard de ruiter moet gaan dragen, wel draagkracht nodig is. Dat is precies de reden waarom het longeren met bijzetteugels heel effectief is.
Uiteraard kijken we per paard wat hem op dit moment het beste helpt.

De bijzetteugels worden aan het bit bevestigd.  En de longeerlijn wordt op de neus van de kaptoom bevestigd. Zo wordt er door de longeur geen druk op het bit uitgeoefend. Als longeur maak je kleine ophoudingen die doorwerken op de neus, met het doel om stelling en buiging te beïnvloeden. Bijzetteugels benaderen de normale teugels het beste. Ze trekken het hoofd van het paard niet naar beneden waardoor spanning op de verkeerde delen van de wervelkolom en spieren kan staan.

Het bit is bij het longeren bedoeld om het paard ´aan het bit´ te laten zijn (nageven) en ontspanning in de kaak, hals en rest van de wervelkolom te bewerkstelligen.

Je kunt je zit optimaliseren via speciale zitlessen. Deze lessen zijn voor elk niveau nuttig. Het systeem van de zitlessen is gebaseerd op een aantal onderdelen:

  • De correcte loodlijn
  • Een ontspannen en neutrale houding van lichaam, hoofd, armen en benen
  • De verschillende typen zit
  • Ritme oefeningen
  • De correcte lichaamsdraai

Tijdens de zitles longeer ik je paard. Het paard wordt bijgezet zodat hij ontspannen over de rug loopt terwijl jij je als ruiter concentreert op jezelf.

houding en zit falco

Werk aan de hand gebruiken we om het paard te gymnastiseren en om het paard nieuwe oefeningen aan te leren. Naast het paard kunnen we het paard beter waarnemen en we hinderen het paard daarbij niet met ons lijf. Daarbij is werk aan de hand heel leuk om te doen met je paard. Ik merk dat de meeste paarden het zelf ook heel leuk vinden.

piaffe 2

Wil je je paard tijdelijk bij mij in training zetten, dan kan dit voor een periode van minimaal één week. Ik werk met de paarden hoofdzakelijk aan een goede basis. De paarden worden in principe vijf keer per week getraind. Twee dagen rust zijn nodig voor spieropbouw en verwerking. Voor ieder paard.

Ik beschik over ruime boxen en de paarden staan overdag in ruime paddocks. Alle zaken rondom training en verzorging gaan in overleg met de eigenaar.

De kosten zijn €200,- per week inclusief stalling,  ruwvoer, krachtvoer en volledige verzorging (incl btw). Exclusief de kosten voor chiropractie, acupunctuur, medische zorg en hoefsmid.

Om mijn rijden te verbeteren wilde ik graag zitlessen. Jaren geleden heb ik een workshop gedaan bij Bastiaan de Recht omdat ik geïnteresseerd was in de klassieke rijkunst. Ik wist dat NCSAH Instructors ook zitles geven en zo ben ik bij Irene terecht gekomen.

Irene zag en voelde al heel snel dat Dakar niet goed door zijn lijf kon bewegen. Hij zette zich erg vast en was vaak narrig. Datgene wat wij van hem vroegen kon hij blijkbaar niet. Irene adviseerde mij om er verder naar te laten kijken.

Dakar bleek een aangeboren afwijking aan zijn heiligbeen, artrose in beide SI gewrichten en een degeneratie van zijn tussenwervelschijf tussen de zesde rugwervel en zijn heiligbeen te hebben. Hij is ingespoten en nog weer nabehandeld door een chiropractor. Daarna kon zijn revalidatie beginnen.

Irene heeft dit hele proces begeleid. Op dit moment is zij daar nog steeds mee bezig. Aangezien ik nog niet goed genoeg rijd om hem te helpen zijn lijf weer op de juiste manier te gebruiken, traint Irene hem drie keer in de week. En zij neemt mij hierin mee, want inmiddels rijd ik Dakar zelf ook weer vaker onder haar begeleiding.

Dakar is ontzettend vooruit gegaan, veel meer dan ik ooit had durven hopen. Irene heeft hem met alle rust, geduld en deskundigheid getraind. Zij voelt precies wat hij die dag nodig heeft en past de training daarop aan. Dakar is mentaal en fysiek meer in balans, mooi bespierd en weer een blij paard geworden. Hij heeft echt weer plezier in het werk. Ik ben er ontzettend blij mee.

Ik kan iedereen aanraden die een revalidatietraject in gaat om de hulp van Irene in te schakelen. Zij is kundig en heeft echt hart voor de paarden. En daarbij is ze ook een steun voor de eigenaar.

Maaike Hijwegen, september 2018

Op 26 april mocht ik meerijden met het NCSAH examen, hier kreeg ik les op Z2 niveau van Irene. Mijn paard, Fidarsi Rossi ZrZ en ik rijden momenteel M2 maar willen de overstap maken naar de Z. In de les werd er vooral gelet op de balans, takt en het rechtrichten van het paard. Tijdens het loswerken hebben we veel tempowisselingen gereden waardoor mijn paard actiever en losser in het lijf werd. Daarna gingen we bezig met het appuyeren en ook de schouderbinnenwaarts. Mijn paard wil nog wel eens zijn takt verliezen in het appuyement naar links, maar door hem mee te nemen vanuit de schouderbinnenwaarts, bleef hij in balans en ging het al stukken beter. In de galop zijn we bezig geweest met de changementen, de wissel van links naar rechts ging goed. Het changement van rechts naar links daarentegen vinden mijn paard en ik lastiger, hij springt hierin na. Door de schouder wat naar buiten te zetten en stelling naar links te vragen in de contragalop, sprong hij achter al veel beter mee. Er is natuurlijk nog veel ruimte voor verbetering, maar ik was erg tevreden!

De les vond ik erg fijn, Irene is erg duidelijk en geeft goed advies over hoe je problemen het best op kunt lossen. Ik zou er heel graag weer willen lessen!

Zoë Zwiggelaar, 17 mei 2016

foto examen 1


Boek een les 

Tarieven voor lessen van 45 minuten.

Rijles €45,-
Longeren €45,-
Werk aan de hand €45,-
Zitles €45,-
Indien een enkele reis naar je locatie meer dan 10 km bedraagt, zullen er reiskosten berekend worden vanuit Garderen.

Ontvang mijn gratis e-book!

In zeven stappen van frustratie naar voldoening.