De kracht van het niet(s) doen

Ik werk veel met paarden die een bewegingsstoornis hebben, als gevolg van het jaren lang verstoren van de balans en vrije beweging door de ruiter.

Het begint met een fysieke blokkade of probleem waardoor het paard gaat compenseren om toch nog enigszins te voldoen aan de wensen van de ruiter. Maar uiteindelijk leidt dat tot een verstoring van zijn hele systeem.

De oplossing: geef het paard zijn balans en bewegingsvrijheid terug. Stop met duwen en trekken, maar ondersteun je paard. Dat is een hele andere insteek die het paard vertrouwen geeft en de mogelijkheid om zijn eigen lichaam te voelen.

What you resist, persists!

Problemen oplossen door ‘meer te gaan doen’ in de zin van meer been, meer hand, meer wringen, kortom meer druk, leidt alleen maar tot verergering van het probleem.

Het leidt uiteindelijk tot paarden die niet eens meer normaal lopen, krabbelen, struikelen, hun nek strak houden, rennen of juist niet meer vooruit komen, etcetera. Vaak zien mensen niet meer hoe ze hier uit moeten komen en gaan nog harder werken, nog harder duwen en trekken. Het klinkt oneerbiedig, ik weet het, maar we kennen het allemaal omdat we allemaal mensen zijn.

De oplossing; doe minder in plaats van meer

Ik weet dat dit het allermoeilijkste is! Het druist in tegen al onze instincten en impulsen. Wij (de mens) willen het fixen, het probleem oplossen! Dat is onze natuur.

Durf eens honderd stappen terug te gaan naar een punt waar je vrijwel niets hoeft te doen, behalve het paard normaal in stap, draf en eventueel galop brengen. Je doel is dat het paard uit zichzelf in deze gang en in een goed tempo blijft lopen. En blijf van de teugels af; deze zijn in licht contact en op lengte zodat het paard zijn evenwicht kan zoeken met zijn hals.

Het doel is nu dat je paard het contact met jou (hand) kan opzoeken en het vertrouwen in jou (hand) krijgt. Je mag laten voelen dat je er bent, maar je mag hem op geen enkele wijze in de weg zitten of corrigeren; slechts begeleiden. Het paard helpen om rechtop te blijven en fijn te lopen, is iets anders dan het paard “van alles laten doen”.

Ga voelen en laat je meenemen. Richt je op een fijn voorwaarts tempo en op je eigen zit. Draai rustig in als je een keer een wending maakt. Want hoe loopt jouw paard als jij zelf in balans bent?

Realiseer je dat als je als ruiter steun zoekt aan de teugels, noch jij noch je paard zichzelf dragen.

Stuurloos

Je paard kan je in eerste instantie het gevoel geven dat hij stuurloos is. Dat is logisch, want hij was gewend om meer ondersteund of zelfs iets vastgehouden te worden. Dus juist het zoeken en voelen zal hem in staat stellen zijn eigen balans te vinden. Laat dit gebeuren!!  Laat het paard bewust worden van zijn lijf als hij zo loopt.

Neem er de tijd voor en ga niet proberen dit in één training allemaal voor elkaar te krijgen. Neem er een paar weken voor. Dan merk je al verandering in zijn hele manier van bewegen. En ontdek zelf wat dit doet.

Laat je ‘niveau’ even voor wat het was en begin opnieuw. En weet dat je juist krachtig overkomt als je op deze manier en met zoveel rust met je paard omgaat. Het is zo interessant om te voelen hoe je paard ook kan lopen, nu je hem meer ‘laat’.

En geloof me: later valt alles weer samen. Later ga je de verbinding verbeteren en voelt het paard dat hij zijn lichaam meer kan buigen en samenballen, zonder dat hij ergens in geduwd of getrokken wordt. Met behoud van de mooie beweging die hem eigen is.

 

 

admin

One comment for “De kracht van het niet(s) doen

  • Chantal

    Sterk verhaal. Ik merk ook dat belonen heel goed bij mijn paard werkt.

    Reply

Leave Comment

Ontvang mijn gratis e-book!

In zeven stappen van frustratie naar voldoening.