CHECK OF DE HALS VAN JE PAARD UIT ZICHZELF VALT

De hals van het paard hoort in een losse en ontspannen stap automatisch naar beneden te vallen zonder dat je iets doet.

Begin je training aan een losse teugel en check of je paard zijn hals neerwaarts laat vallen. Het hoeft niet per se met de neus over de grond te zijn, als hij de hals maar strekt en ontspannen laat vallen.

Kan het paard dit niet, dan heb je een probleem te pakken. Een beperking waardoor je het paard ook niet op kunt pakken en nageeflijk kunt rijden.

Waarom kan een paard dit soms niet (goed)? Uiteraard kunnen er meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Als het zadel knelt, kan de hals niet vallen. Maar rijtechnisch is het vaak zo dat een paard langere tijd gehinderd is in het vrij kunnen bewegen van de hals, en in het goed voorwaarts-neerwaarts rijden. Hij kan niet anders meer kan dan zijn nek stijf houden. Met als gevolg dat de rest van zijn lijf ook stijf wordt.

Hoe los je het op? Door focus en zachtheid. Richt je tijdens het rijden vooral op het zachter worden, het strekken en vallen van de hals in een vlotte, ontspannen stap. Voel ‘de neerwaartse tendens’ van de hals en STA TOE zodat de hals echt kan vallen. Beloon het paard elke keer als hij de nek laat vallen of een poging doet hiertoe.

(De vervolgstap is dat als het paard dit automatisch doet, je hem gaat opvangen in die lage lijn.  Hierover later meer.)

 

Irene Snaterse

Leave Comment

Ontvang mijn gratis e-book!

In zeven stappen van frustratie naar voldoening.