6 manieren om je zit écht te verbeteren dit jaar!

Wat kun je nu écht doen om beter en fijner te zitten waardoor je het paard niet hindert in zijn beweging en het rijden met sprongen vooruit gaat. We willen het paard toch vanuit onze zit rijden? Hand en been zijn ondersteunend. Word je bewust dat je zit niet alleen het ‘plaatje’ is, maar dat een groot deel van binnenuit komt.

1. Kijk naar jezelf. Laat je filmen!  En sta ook eens stil voor de spiegel als je op je paard zit. Doe eens of je naar iemand anders kijkt en schrijf op wat je opvalt. Kijk van voor, van opzij en (als dat lukt) van achter of je recht zit en check of je voeten gelijk hangen. Het komt regelmatig voor dat de ruiter met zadel en al naar één kant hangt. Ook bij de betere ruiters.  Kijk of je een rechte lijn kunt tekenen tussen schouder – heup – enkel. Misschien is je been iets teveel vooruit gestoken en zit je in ‘stoelzit’. Kijk dan of je je been iets meer naar achteren kunt leggen door zelf iets meer op je schaambeen te gaan zitten. Houd je ellebogen tegen je lichaam en zet je handen rechtop. Geen pianohanden, maar doe alsof je twee wijnglazen vast hebt.

houding en zit falco

 

2. Zorg voor een zadel dat bij jouw lichaam past. Lukt het niet helemaal om jezelf in de loodlijn te zetten in stilstand? Dan is het vermoedelijk zo dat je zadel je in een verkeerde positie zet. De eerste vereiste voor een goede zit waarbij je je paard niet hindert, is een zadel dat je hierin ondersteunt. En geloof me, heel veel zadels zetten de ruiter in stoelzit. Het zadel past dan niet bij het lichaam van de ruiter waardoor deze nooit in balans kan zitten. Bij een goed zadel ligt het diepste punt van de zit precies op het zwaartepunt (centrum) van het paard en daarbij zet het de ruiter niet voor- of achterover. Het is de bedoeling dat de wrong je been ondersteunt en niet in een positie duwt waar hij eigenlijk niet hoort. Bij sommige zadels zijn de wrongen verplaatsbaar en kun je ook de beugelophanging verschuiven. Kortom, het zadel is een vaak kostbare maar cruciale factor.

3. Neem zitlessen! Investeer in jezelf en zoek iemand die in zitlessen gespecialiseerd is. Dit gaat je heel veel brengen. Een goede zitles wordt gegeven aan de longeerlijn. Het paard wordt bijgezet waardoor de aanleuning in orde is. De instructeur longeert je paard zodat jij met jezelf bezig kunt zijn. In een zitles wordt op alle details gelet en focus je op voelen, meebewegen en balans. Je kunt in deze lessen ook verfijnen, bijvoorbeeld de zit in de overgangen. Als het nodig is, krijg je oefeningen mee naar huis voor balans en stabiliteit en lenigheid. Wat het je oplevert is dat de fijne motoriek (dus die hele kleine spiertjes die je wervelkolom in balans houden) verbetert doordat je in deze lessen niet hoeft te sturen of druk bent met de aanleuning. Je bent alleen met jezelf bezig.

zitles foto

4. Zit zoals je je ‘wilt’ voelen. Visualiseer dat je Maxima bent! Voel je belangrijk en trots, ontspan, lach en kijk voor je!  Voel je veerkrachtig. Maar voorkom dat je je kin en neus in de lucht steekt. Je lichaam moet alle bewegingen van het paard opvangen dus focus ook op je ademhaling en ontspan tijdens het uitademen. Het klinkt zo eenvoudig, maar zoveel ruiters kijken onbewust naar hun paard en dus naar beneden. Of ze kijken steeds naar één kant langs de hals naar de grond. Realiseer je dan dat je wervelkolom ook inknikt. Een milimeter gebogen of gedraaid op een paard zitten betekent dat je je paard hindert in zijn bewegingen. Het heeft direct effect op de balans van het paard.

5. Kom in het nu. Het is goed om van te voren te bedenken wat je vandaag gaat doen met je paard. En ook als je dat voor de komende week bedenkt zodat er een mooie opbouw en afwisseling in de training komt. Het zorgt ervoor dat je met een bepaalde intentie gaat trainen en je hebt een focus.…  Maar op het moment dat je op je paard stapt LAAT JE DIT LOS en kom je in het nu. En terwijl je rond stapt check je wat dingen voor jezelf. Hoe voel jij je eigenlijk? Hoe is je paard vandaag? Hoe voelt hij in z’n reactie en beweging? Is hij soepel en voorwaarts, nerveus, of juist traag en stijf? Ga ook je eigen lichaam langs en adem diep in en uit.  Daardoor maak je verbinding met jezelf en dus met je paard. Dit zal misschien zweverig klinken, maar hier ligt een groot stuk van je succes. Stel dat er een hele goede ruiter in je buurt rijdt en je voelt dat je daardoor wat onzeker en verkrampt wordt.  Zeg dan in  jezelf:”ik ben inderdaad wat verkrampt!  En dat geeft niets. Ik laat het nu los want ik ga me op mezelf richten”. Neem hier echt even de tijd voor. Het brengt afstemming en verbinding tussen jou en je paard. En die bepaalt waar je in deze training écht aan gaat werken op basis van wat jij voelt dat nodig is. Zo stem je jezelf af op je paard en dat brengt jullie naar een higher level.

6. Los je eigen klachten en blokkades op. Heb je blokkades? bijvoorbeeld in je rug, ben je scheef of stijf, of ben je geestelijk niet in balans? Ga ervan uit dat je die blokkades overbrengt op je paard!  Een paard reageert met heel zijn wezen op energie. Op jouw energie!!  Stel je voor dat energie door je lijf stroomt als water door een tuinslang.  Als er een knik in de tuinslang zit dan treedt er een stagnatie op. De energie die in jou stagneert, kan dan ook niet doorstromen naar het paard en het paard zal op datzelfde punt stagneren. Een paard kan rugproblemen overnemen omdat zijn ruiter in de rug lastig kan bewegen. Maar er zijn ook paarden die darmproblemen of mentale problemen overnemen van hun baas. Jouw paard spiegelt jou! Realiseer je wat dat betekent. Je kunt met jezelf aan de slag via yoga, coaching, ostheopathie, cranio sacraal therapie, body stress release, ruiter fitness, etcetera. Vind je eigen weg hierin.

Fijn als je dit artikel deelt. Zou je daarbij willen vermelden dat je het hebt gelezen op Equirene.nl.

Irene Snaterse

Ontvang mijn gratis e-book!

In zeven stappen van frustratie naar voldoening.