Maak het verschil

Kijk eens naar de foto´s boven dit artikel. Het gaat hier om hetzelfde paard, Winston. Op het moment dat hij bij me kwam, kon hij zijn schoft niet openen (schoftlift), zijn rug niet opbollen, zijn bekken slecht kantelen… Geen fijne aanleuning. Zou je niet beter weten, dan denk je dat dit ok is. Maar dit paard mankeerde heel veel. En nog steeds zijn er mankementjes. Maar toch zijn we nu een heel eind met hem. Door juiste training en goed management treden er heel veel veranderingen op in het paard. Op de rechter foto zie je dat hij zich nu anders beweegt en zijn hals kan dragen vanuit de schoft. En niet alleen zijn hals verandert, ook de rest van zijn lijf.

Het kost altijd tijd om een paard op te leiden of te herstellen van soms jaren verkeerde belasting. ‘Dressuur is er voor het paard’ en gelukkig weten heel veel mensen dat. Maar dan moet je het wel goed doen. En dan is daar de keiharde werkelijkheid ‘het leven is te kort om goed te leren rijden’. Je blijft altijd bezig. Maar de leerschool is voor mij als ruiter wel de mooiste die er is.

As NCSAH school instructeur/trainer leer ik je om anders te trainen / rijden en om de beweging, blokkades en veranderingen in het paard te gaan zien en beoordelen. In de praktijk zie je vaak dat er juist in de basis nog heel veel te winnen valt. En wat een genot als het weer lukt!

 

Irene Snaterse

Ontvang mijn gratis e-book!

In zeven stappen van frustratie naar voldoening.