Echt luisteren naar je paard betekent dus ook dat je niet door duwt.

Je wilt je paard graag goed trainen en zodanig dat jullie verder komen samen. Je hebt een trainingsplan en dat houdt onder meer in dat je zo´n vier tot vijf keer per week rijdt, longeert of aan de hand werkt.

Misschien heb je een wedstrijd over twee weken waarin je de laatste puntjes in je klasse nog even wilt binnen halen. Dat betekent dat je paard het op die dag perfect moet doen. Tenminste, als het aan jou ligt…  Maar ben jij bereid  om naar je paard te luisteren en steeds in het moment te beoordelen of hij kan wat jij van hem wilt? En te bekijken wat op dat moment het beste voor hem is?

De meeste paarden hebben goede en slechte dagen. En zeker paarden met een zwakke plek (en dat zijn er heel erg veel) zullen af en toe een slechte dag hebben of een periode terug vallen. Luisteren naar je paard leidt tot het behoud van je paard. Geef hem wat hij nodig heeft.

Het is goed om voordat je gaat rijden een plan te hebben. Waar ga je de aandacht op leggen vandaag?

Heb je dat bedacht, laat het dan ook weer los als je begint met rijden. Start je training weer met een open mind en ga eerst voelen. Hoe is hij vandaag? Kan ik verder op waar we gisteren stopten?
Besteed daar echt de tijd aan. Check ook bij jezelf even: is het jouw dag wel? Want ook dat kan rechtstreeks doorvloeien naar je paard. Dan kun je ook het goede antwoord geven.

“Mijn paard liep de afgelopen dagen de sterren van de hemel en ik was van plan vandaag nog even door te pakken. Maar niets was minder waar.  Mijn paard voelde taai en had moeite met een fijne aanleuning. Het was duidelijk even genoeg.”

Als je dit voelt, begin dan met wat voor je paard gemakkelijk voelt. Focus je alleen maar op een fijne stap en een fijne aanleuning met lengte in de hals  Eventueel doe je dat ook even in draf en later in galop. Houd de training kort en probeer goed af te sluiten. Grote kans dat je paard echt even moet herstellen.

Wist je dat spieren opbouwen na 48 uur rust? Het is dus belangrijk je paard voldoende rust te geven in een week. Twee dagen achter elkaar rust werkt geweldig!

Wil je luisteren naar je paard en je training nog beter afstemmen op hem? Dan help ik je daar graag bij. Kijk naar de lesmogelijkheden

Irene Snaterse

Ontvang mijn gratis e-book!

In zeven stappen van frustratie naar voldoening.