De slofteugel doet meer kwaad dan goed

De bespiering in het bovenste deel van de hals is overontwikkeld doordat daar continu druk op staat. De bespiering lager in de hals blijft weg.

Mij valt op dat de slofteugel er heel makkelijk ‘aangehangen’ wordt met het doel om het paard rond te krijgen. De gebruikers zijn er meestal van overtuigd dat het in hun geval onschuldig is omdat zij deze teugel vrij los laten hangen. Het gebruik van de slofteugel is desondanks vaak schadelijker dan je misschien denkt. Het is belangrijk om iets te begrijpen van de biomechanica van een paard. Wat gebeurt er in het lichaam van een paard dat juist wel of niet wil nageven.

Een paard met een fijne aanleuning brengt zijn schoft omhoog en draagt van daaruit zijn hals. Daarbij kantelt het bekken en het paard wordt rond. De hals is daarbij mooi los en beweeglijk in alle gewrichten waardoor ook de rest van het lijf soepel en vrij bewegen. Daarbij is het paard aan het bit.

Het is de bedoeling dat de energie die er van achter ingestopt wordt doorvloeit naar voren. Via de normale teugels komt het contact (aanleuning) op het bit tot stand. De inwerking op het bit door de ruiterhand is een hele andere inwerking, dan die van de slofteugel die daar nog eens bovenop komt.

Wat doet de slofteugel:

  • Via de slofteugel wordt het hoofd (en hals) van het paard via de mond niet alleen omlaag maar ook terug getrokken. De hals komt in een benarde positie en onder spanning. Deze spanning werkt door naar de rest van het lijf. Resultaat: het paard kan niet meer door zijn lijf bewegen wordt stug en stijf, vaak pijnlijk.
  • Het paard moet zichzelf steeds meer gaan dragen. Dit is een lang proces waarvoor veel mensen zich de tijd niet gunnen. Door de slofteugel zal het paard niet de spieren ontwikkelen die hij nodig heeft. Hij wordt immers kunstmatig in een positie gebracht door de ruiter.
  • Bij een (jong) paard dat regelmatig met slof gereden wordt, zul je op den duur merken dat het paard gewend raakt om op de voorhand te gaan lopen waardoor hij niet de correcte spieren ontwikkelt om meer op het achterbeen te komen.
  • Het paard ontwikkelt niet de sterke spieren aan de bovenkant van de nek die nodig zijn om de hals te dragen. Daarentegen zal hij een onderhals ontwikkelen omdat hij daarmee de hals in positie moet zien te houden. Op de foto zie je duidelijk verspanning in de nek.

Een slofteugel doet meer kwaad dan goed. Als je de aanleuning niet goed voor elkaar krijgt, dan raad ik je aan om te zoeken naar de oorzaak. Zoek daarbij de juiste begeleiding van iemand die je helpt om ook zonder slofteugel het paard rond te rijden.

Neem de tijd. Leer probleemoplossend trainen. Realiseer je dat als een paard helemaal niet meer rond willen worden, hij het gewoonweg niet meer kan. Het paard zit muurvast. Met een slof doe je hem dan alleen maar ongelofelijk veel pijn.

Wil je jezelf en je paard op een gedegen manier ontwikkelen en leren om je paard op een verantwoorde manier nageeflijk te rijden?

BOEK EEN LES OF EEN MEERDAAGSE TRAINING.

Hierin leg ik je uit en laat ik je ervaren hoe je meer kwaliteit in de basis kunt brengen. En hoe je een paard zo kunt trainen dat hij zijn lichaam goed gebruikt.

Stuur een bericht naar Irene  of bel/app naar 06-52795116

Irene Snaterse

Ontvang mijn gratis e-book!

In zeven stappen van frustratie naar voldoening.